Öncelikle hoş geldiniz. Network nedir diye tanımlamak istersek, iki veya daha fazla cihazın aynı ağ üzerinden birbiriyle iletişim kurmasına, kaynaklarını paylaşmasına network denir. Burada cihaz derken sadece bilgisayar, tablet, modem değil; IOT(Internet of Things) teknolojisi ile akıllı tabir edilen aklımıza gelen her şeyi düşünebiliriz. Akıllı ev, akıllı buzdolabı gibi cihazlar da  bunlara örnek olabilir. Yazılımsal ve donanımsal kaynaklarımızı paylaşmak için network kullanırız.

Cihazlar, networklerde istemci(client)  ve sunuculardan(server, printer, diğer cihazlar) oluşur. Son kullanıcıların kullandığı cihazlara istemci denir. Örnek olarak, çalıştığınız şirkette, orada kullandığınız bilgisayarınız  client cihazdır. Sunucu ise, istekleri işleme koymak ve veriyi internet üzerinden veya yerel bir ağ üzerinden başka bir bilgisayara göndermek için tasarlanmış cihazdır.

Yazılımsal kaynaklara örnek verecek olursak, şirketinizde netwok olmadığını düşünün. Bir belgeyi paylaşmak istiyorsunuz. O belgeyi paylaşmak için önce bir usb bellek gibi bir aygıta kopyalamak gerekiyor. Daha sonra da onu paylaşmak istediğimiz cihaza götürüp orada açmamız gerekir. Bir de networkun olduğunu düşünelim. Bir insan kaynakları departmanında kullanılan bir program var diyelim. O departmandaki tüm kullanıcıların o programı kullanması gerekiyor. O programı sunucuya yükleyerek client yani kullanıcıların o programa ulaşmasını sağlayabiliriz. 

Donanımsal kaynaklara örnek verecek olursak, şirketinizde bir printer olduğunu düşünün. Network yok ise, ya tüm bilgisayarlara yazıcı alacaksınız ya da hazırladığınız belgeyi yazıcısı olan bir bilgisayara taşımak zorunda kalacaksınız. Ağa bağlı olan bir yazıcı ise o yazıcıya fiziksel olarak yakın olmasak bile o cihazı kullanabileceksiniz.

Network, bakır kablo(ethernet kablosu), fiber kablo ya da wireless kullanarak birbirine bağlanabiliyor. Günümüzde networke baktığımızda onu her yerde görebiliyoruz. Evdeki modemimize kablolu ve ya kablosuz bağlı olan bilgisayar, tablet, televizyon küçük bir ağı oluşturur. 

Network nedir sorusunu cevaplamaya çalıştım. Bu konuda siz de düşüncelerini yoruma yazabilirsiniz. Keyifli günler dilerim.