Linux sistemler içerisinde kullanılan “lsb_release” komutu “lsb-core” ismiyle bilinen bir paketin parçasıdır. Terminal üzerinde lsb_release komutunu kullandığınızda herhangi bir sonu döndürmüyorsa “sudo apt install lsb-core” komutunu kullanarak komutumuz için gerekli olan paketleri yükleyebilirsiniz.

Komutumuzun yardım menüsünü “—help” komutu ile birlikte görüntüleyebiliriz.

Şimdi dilerseniz komutumuzun kullanmış olduğu parametreleri inceleyelim.

-v parametresi

Kullanmış olduğunuz sistemin desteklediği LSB modüllerini listeler. Komutu kullandığınızda hata alıyorsanız lsb-core paketinin kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Diğer LSB modül isimlerini internet üzerinde bulabilirsiniz.

-i parametresi

Linux sisteminizin dağıtımını sağlayan firmanın ID kimliğini gösterir.

-d parametresi

Kullandığınız Linux dağıtımına yönelik yapılan açıklamayı gösterir.

-r parametresi

Kullandığınız Linux dağıtımına ait sürüm bilgisini gösterir.

-c parametresi

Kullandığınız Linux dağıtımının kod adını gösterir.

-a parametresi

Tüm parametrelerin açıklamalarını tek seferde gösterir.

-s parametresi

Çıktısını almak istediğiniz bilgileri kısa biçimde gösterir. Genel olarak diğer parametrelerle birlikte kullanılır örneğin: “lsb_release -as” gibi çıktısını almak istediğiniz komutla birlikte kullanılır.

Kısacası lsb_release komutu bizlere kullandığımız sistemin dağıtımı ile ilgili geniş çaplı bilgiler verir özellikle Capture The Flag (Bayrağı Yakala) makinelerinde yetki yükseltme konusunda sistemsel sürümden kaynaklı bir zafiyetin mevcut olup olmadığını öğrenmek için bu komuttan faydalanabilirsiniz.

Kaynak : siberoloji.github.io